blog_image

Stilladsregler 2020

Læsetid: Ca6 minutter

Hvis du skal i gang med at udføre en byggeopgave i højden, og overvejer at bruge stillads, er det vigtigt, at du er opdateret på de nyeste stilladsregler. 

En facade kan have mange størrelser, og du kan hurtigt komme ud i en situation, hvor du skal arbejde i en højde, der kræver et stillads. Stilladsreglerne i år 2020 er blevet lavet at arbejdstilsynet, og selvom du skal opsætte et stillads som privat person, skal du stadig indordne dig efter reglerne. I denne artikel får du alt den info du skal bruge vedrørende regler for stillads.  

To stilladsarbejdere på stillads

Må du selv stille stillads op? 

Du skal have taget en 1-dags stilladsuddannelse for at opsætte, nedtage og ændre et stillads med en højde på over 3 meter. Du må godt opstille et stillads som privat person, hvis stilladset er under 3 meter. Hvis du ikke har en 1-dags stilladsuddannelse, vil et let facade-, bukke- eller rullestillads anbefales. Se mere info om stilladstyper i afsnittet “Stilladstyper”.

Et 1-dags kursus koster normalt imellem 108 og 156 kroner, og kan tages på diverse erhvervsrelaterede uddannelsescentre. 

 

Hvad er stilladsreglerne i 2020? 

Stilladsopstilleren har ansvar for at stilladset er opsat korrekt og følger stilladsreglerne 2020. Forneden kan du læse de vigtigste reger. 

 • Et rækværk er påkrævet, hvis du bruger et stillads over 2 meter. Rækværket skal bestå af en håndliste, som skal være i 1 meters højde, og en knæliste ved 0,5 meter. 
 • Der er ofte lemmer på et stillads, og en lemme er en slags dør, der dækker hulet til stigenedgangen. Alle lemmer skal være lukket når der arbejdes på et stillads.
 • Du må aldrig forsøge at øge din arbejdshøjde ved at bruge f.eks. kasser, mindre stilladser eller stiger.
 • Alle fastmonterede stilladser skal have et sikkerhedsskilt. På skiltet skal der stå stilladsets anvendelsesform og information vedrørende stilladsklassen. Der findes 6 stilladsklasser, som klassificeres efter hvor meget stilladset kan tåle at blive belastet.
 • Hvis du arbejder med et større stillads, (mindst 5 meter i højden & 10 meter i bredden) skal der være to stigenedgange på hver platform. 
 • Alle hjul skal have bremseklodser, og de skal være slået til under brug. 
 • Hvis et udendørsstillads er over 10,5 meter højt, skal stilladset være fastmonteret til en væg. 
 • Et stillads skal have et jævnt og fast underlag. Det er meget vigtigt, at et stillads ikke kan rokkes eller vippes.

Hvis du er i tvivl, om du må opstille et stillads eller ej, så kontakt den kommune du overvejer at opstille stilladset i, da der kan være varierende regler fra kommune til kommune. 

Husk: Disse stilladsregler er kun gældende i Danmark.

 

Hvad skal du vide før du opstiller et stillads?

Før du går i gang med at opsætte et stillads, skal der være nogle ting på plads. Du skal selvfølgelig være sikker på, at alle dele er til stede, og at alle dele er hele og intakte. Det er drøn ærgerligt hvis du opdager at der er manglende dele, sent i opsætningsforløbet. Hvis du finder en defekt eller beskadiget stilladsdel, skal den bortskaffes og erstattes. 

Ligesom snefnug, er hvert stillads ensartet. Derfor er det meget vigtigt, at du har en dansk brugsanvisningen til stilladset til stede. Det er faktisk lovpligtigt at have en dansk brugsanvisning på en byggeplads med stillads. 

Brugsanvisningen skal være en slags stilladsbibel for dig, når du skal til at opsætte et stillads. Hvis du har mistet brugsanvisningen, der hører til det du stillads, du har købt/lejet, kan du finde anvisningen på stilladsmærkets hjemmeside. I brugsanvisningen finder du opstillingsvejledninger, og andre releante informationer vedrørende stilladset. 

Husk: Print din brugsanvisning så alle på pladsen har adgang til den.

 

Hvad er reglerne for stillads ved tagarbejde?

Der er nogle vigtige ting at forholde sig til, når du skal til at bruge stillads til tagarbejde. Det vigtigste du skal sørge for er, at stilladset er opsat efter brugsanvisningen, og at stilladset står fast og sikkert. diagram over tagfod og stilladsdæk

Hernæst er det vigtigt at sørge for, at stilladset er placeret hensigtsmæssigt ift. taget. Afstanden fra tagfod til stilladsdækket må højst være 0,5 meter. Det er særligt vigtigt, at der er tæt afdækning ved øverste stilladsdæk. 

Du skal huske at montere en afskærmning øverst på stilladset, som fungere som en slags sikkerhedsnet, i tilfælde af at nogen falder af taget.  Afskærmningen skal mindst være 1 meter høj, og den skal dække en parallel linje 1 meter over tagfladen. Brug f.eks. stålnet, krydsfinérsplader eller lignende til din afskærmning. 

Hvis du skal opstille et stillads ved en offentlig vej, skal du have vejreglerne i mente. Der skal laves en godkendt afmærkningsplan, der viser hvor afmærkningerne opstilles, hvilke tavler der bruges, og hvordan du sikrer stilladset i tilfælde af en påkørsel. En afmærkningsplan detaljerer præcis hvor du har tænkt dig at opstille et stillads. En afmærkningsplan skal vise hvilken vej man vil opsætte stillads, og hvor meget stilladset fylder på offentlig grund. 

Der skal tages hensyn til luft- og elledninger i offentligheden, dit stillads skal mindst være 1,5 meter fra en lygtepæl og mindst 1,5 meter fra alle typer luftledninger. Kontakt det lokale forsyningsselskab hvis der skal sikres strømførende ledninger. 

Stilladstyper 

Billede af tagstillads

Når du overvejer at bruge et stillads til en arbejdsopgave, er det en god ide at forstå forskellen på diverse stilladser, og hvordan/hvornår de forskellige stilladser skal anvendes. 

Let facadestillads: Et let facadestillads er et lavt stillads med maks 2 platforme. Disse stilladser er gode til at arbejde på lavere facader, herunder vinduearbejde, kviste, nedløb, og render.

Svært stålstillads & murerstillads: Et svært facadestillads er et større stillads med mange  platforme. De anvendes ofte til større arbejdsopgaver. Herunder murerarbejde eller tagarbejde. Overvej hvilken arbejdsopgave du skal lave, før du investerer i denne type stillads. Hvis du er privat, anbefales det at gøre brug af en anden type stillads. 

Rullestillads: Et rullestillads ligner meget et let facadestillads, dog med hjul. Rullestilladser er virkelig gode, hvis stilladset skal flyttes meget. Det er vigtigt at du bremser hjulene, når du skal arbejde på et rullestillads. Derudover må stilladset ikke flyttes hvis det er i brug. Et rullestillads må ikke fastmonteres til en facade. 

Bukkestillads: Bukkestilladser består af platforme og murerbukke. Pga. dette er denne type stillads ofte lavere. 

Hængestilladser: Denne type stillads anvendes når der bygges ovenfra og ned. F.eks. bruges hængestilladser ved arbejde på broer og kajer.

Skorstensstillads Bruges som arbejdsplatform rundt om en skorsten. 

Teltoverdækning Hvis du skal have lavet noget arbejde, der kæver en tør arbejdsplads, vil det være en god ide at overveje en teltoverdækning på dit stillads. 

Klimaskærm En klimaskærm monteres i toppen af stilladset for at beskytte mod dårligt vejr. 

Tagstillads: Et tagstillads bruges ofte i kommercielle sammenhæng i forbindelse med tag renovering eller tag bygning. 

Hvad skal du vide før du køber/lejer et stillads?

Det er vigtigt at have fokus på, hvad der er inkluderet i prisen, når du køber/lejer et stillads. Du kan ikke blot sammenligne to stilladser i samme højde, da der er mange variabler. 

Overvej om følgende hører med, når du skal til at købe/leje et stillads: 

 • Fodlister
 • Antal arbejdsplatforme (se om lem er inkluderet)
 • Støtteben (kig på længden af støtteben) 
 • Stilladssider

Det er vigtigt for dig at tage alt overstående i betragtning, hvis du overvejer at tilegne dig et stillads. Der er mange stilladsregler, og du skal føle dig velkommen til at kontakte en fagmand hvis du er i tvivl.

 

Klik her for at finde en fagmand

 

 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-facadearbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-facadearbejde.dk