blog_image

Punkteret rude | Billigt og hurtigt fiks til punkterede termoruder

Læsetid: 6 minutter

Har du en punkteret rude derhjemme?

Ligesom med cykler er det drønærligt, når en rude punkterer. I dette indlæg får du information omkring hvad en punkteret rude er, hvorfor det sker, og hvordan du skifter en punkteret rude selv. Klik på kapitlerne for at finde den information du leder efter.

 Hvorfor punkterer vinduer?

Boligværdi vist med huse på mønter

For at forstå hvorfor en rude punkterer, skal du først forstå hvordan en rude er opbygget. Det er kun ruder med mindst to lag glas, som kan punktere. Derfor vil der i dette indlæg ikke blive fokuseret på ruder med et enkelt lag. 

De enkelte lag i et flerlagsvindue er sat sammen parallelt. I bunden af et flerlagsvindue er der en gummiforsegling. Gummiforseglingen findes for at holde de parallelle glaslag sammen. Udover glasset og gummiforseglingen, er der en ramme, som tit er lavet af træ.

Mellem glassene findes der et hulrum. Dette hulrum er hovedårsagen til, at vinduerne er gode til at isolere en bolig. Glassene benytter samme isoleringsprincip som en hulmur. 

Hulrummet er ikke det eneste, som øger isoleringsevnen. Der findes også et gennemsigtigt lag levemissionsbelægning på mindst et af glaslagene. Levemissionsbelægningen sørger for, at varmen bliver holdt inde i rummet, men samtidig tillader den også solens stråler at trænge ind og opvarme rummet. 

En punkteret rude er en rude, hvor forseglingen mellem to glaslag er brudt. En rude bliver derfor punkteret, når forseglingen er brudt, og der kan trænge fugt inden imellem lagene. Fugten former sig som et lag dug og kondens. Duggen og kondenseringen forbliver imellem ruderne, og bliver til plamager.

Er din termorude punkteret? 

Boligværdi vist med huse på mønter

Før du går i gang med at udskifte vinduet, skal du være helt sikker på, om vinduet rent faktisk er punkteret. Her kan du følge disse trin: 

 1. Vask vinduet indefra. Du skal ikke blive bange, hvis der er et lag dug på indersiden af din energi-eller termorude. Dette betyder nemlig, at ruden isolerer godt. For at sikre at duggen ikke er imellem lagene, skal du vaske vinduet indvendigt. 
 2. Vask vinduet udvendigt. Det kan ske, at der dannes et lag fugt på ydersiden af vinduet. Hvis dette er tilfældet, burde du kunne vaske fugten af. Hvis der stadig er fugt eller dug på dit vindue, er vinduet højst sandsynligt punkteret. 
 3. Hvis du vil være helt sikker på, at vinduet er punkteret, findes der er tredje ting, som du kan gøre. Du skal købe en frysespray, og sprøjte samme sted midt på vinduet i 10-15 sekunder. Derefter tørrer du frosten af vinduet. Hvis frosten ikke kan tørres væk, betyder det at frosten har sat sig imellem glaslagene, og dit vindue er punkteret.

Punkteret termorude reparation 

Boligværdi vist med huse på mønter

Et flerlagsvindue er det samme som en termorude eller energirude. Navnet skyldes vinduernes høje isoleringsevne. En isoleringsevne betegnes som en genstands evne til at isolere et rum. 

Forskellen mellem en termorude og energirude er det, der er imellem lagene. I en energirude er der ofte argon imellem glaslagene. Argon er en gasart, der yderligere isolerer din bolig. Argon har en lavere varmeledningsevne end normalt luft. Derfor bliver din bolig endnu mere isoleret, når du har energiruder med to lag glas.

Når en rude er punkteret, er der intet at gøre. Du kan ikke reparere en punkteret rude. Du kan kun vælge at udskifte den, eller at beholde den punkterede.  

Alle vinder med to lag glas kan blive punkteret. En punktering af en energirude betyder, at argongassen har fundet vej ud af hulrummet. Når dette sker, vil det påvirke vinduets isoleringsevne. 

Når en termorude derimod punkterer, bliver isoleringsevnen ikke påvirket lige så meget, da der ikke er noget argon i en termorude. Uanset hvad, anbefales det, at du udskifter en punkteret rude. Det er både for isoleringen og æstetikkens skyld. 

Skift termorude selv -  Guide til udskiftning og montering 

Nu hvor du har konstateret, at din rude er punkteret, skal du skifte ruden. Før du går i gang, er der nogle værktøjer og midler, som du skal bruge. Du skal bruge følgende: 

 • En ny rude 
 • Glaslister 
 • Tætningsbånd 
 • Glasklodser 
 • Stemmejern
 • Bredt spartel 
 • Silikone 
 • Søm (Helst små)

Nu hvor du har alt, hvad der skal bruges, burde du være klar til at tage din gamle rude ud, og montere en ny. Det tager ca. 1-3 timer at udskifte en punkteret rude. Det anbefales, at du udskifter din rude i tørt vejr. 

Følg disse 8 trin for at udføre opgaven: 

 1. Afmonter din gamle rude. Brug din brede spartel eller stemmejern til at løsne glaslisterne. Når listerne er fjernet, kan du forsigtigt fjerne ruden. Du skal ikke fjerne vindueskarmen fra dine vægge. 

   

 2. Fjern gammelt tætningsbånd og silikone. Derefter skal du rense glasfalsen. Dette gør du for at sikre dig, at de nye tætningsbånd kan hænge fast på glasfalsen. Brug stemmejernet til at fjerne evt. silikone og lim. 

   

 3. Nyt tætningsbånd monteres. Der burde gerne være en klistrende side på din tætningsbånd. Påfør tætningsbåndet på glasfalsen med den klistrende side mod glasfalsen. I hjørnerne skæres tætningsbåndet med stemmejern. OBS: Undgå at skære tætningsbåndet helt igennem, og lad det inderste hjørne af tætningslisten forblive i takt. Ved at gøre dette kan tætningsbåndet drejes om hjørner.

   

 4. Hjørnerne skal forsegles med silikone. Dette er indbrudshæmmende, og giver optimalt tæthed.

   

 5. Påfør tætningsbånd på listerne, og skær enderne af med stemmejernet. 

   

 6. Placer dine glasklodser i midten af bunden af vindueskarmen. Du skal ikke placere glasklodser på siderne og toppen, før du har sat den nye rude i karmen. Glasklodserne sikrer, at ruden ikke presser mod karmen. Hvis der ikke er glasklodser, risikerer du, at ruden sprænger, når ruden lukkes i. Husk: Kig på den nye rude. Der burde stå hvilken side, der skal vende udad.

   

 7. Placer ruden ovenpå glasklodserne i bunden. Dernæst kan du placere glasklodser i siderne og i toppen. 

   

 8. Tryk dine lister hårdt mod ruden og søm listerne fast. Når dette er gjort, er du færdig!

Hvis du følger disse trin, ville du være i stand til at udskifte din punkteret rude ud, og montere en ny.   

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-facadearbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-facadearbejde.dk