blog_image

Hvad er din bolig værd?

Læsetid: ca. 8 minutter

Hvis du skal sælge din bolig, eller foretage en renovering, er det godt at vide hvad din bolig er værd. Dette er essentielt for dig, da det hjælper dig med at prissætte din bolig. Det giver dig desuden et udgangspunkt, som du kan vurdere en evt. renovation ud fra. 

Spørger du også dig selv hvad din bolig er værd? Så læs videre her, og se hvad der spiller en rolle under boligvurdering, og hvilke renovationer der kan betale sig.

I dette indlæg kan du få info omkring følgende:

Boligværdi vist med huse på mønter

Hvad får et hus til at stige i værdi?

Der er en række ting der påvirker spørgsmålet; "hvad er din bolig værd?". De største faktorer er som vist:

 • Beliggenhed
 • Energiniveau  
 • Boligens udvendig stand 
 • Boligens indvendig stand
 • Herlighedsværdi

Beliggenhed

Beliggenhed, Beliggenhed, Beliggenhed - er et udtryk du har hørt før. Det er heller ikke for sjov, at det er blevet til et udtryk. Beliggenhed betyder nemlig virkelig meget for din boligs værdi! En undersøgelse fra Realkredit (2018) viste at 58% af de adspurgte, prioriterede boligens beliggenhed højest, når de skulle købe bolig. 

Som boligejer er det svært at påvirke den beliggenhed, boligen befinder sig på. Hvis du til gengæld skal til at købe bolig, vil det være relevant at overveje beliggenheden. 

En god beliggenhed kan defineres på mange måder. Holdninger og præferencer spiller en stor rolle, i hvad der betegnes som en god beliggenhed. Eksempelvis foretrækker nogen byen fremfor landet, og omvendt. Selvom dette er tilfældet, findes der nogle beliggenhedstræk der generelt øger boligens værdi. 

Her er de beliggenhedstræk, som ofte betyder meget for din boligs værdi:: 

 • Boligkvarteret - Gerne rolige områder
 • Skøn natur 
 • Lugtfrit (fjernt fra grisefarme, rensningsanlæg, osv.) 
 • Foreningsfrit
 • Gode offentlige transportmuligheder
 • Placering ift. indkøbsmuligheder, daginstitutioner og bycentrum 

Boligens energiniveau

Når energistyrelsen skal vurdere en boligs energiniveau, klassificerer de niveauet vha. et energimærke. 

Boligens energimærke er et dokument, der viser, hvor energieffektiv boligen er. Den fortæller desuden noget om boligens energiforbrug.

Boligens energimærke betyder enormt meget, for hvad din bolig er værd. Energimærket er en perfekt indikator for købere, da det viser klart og tydeligt, hvad boligen vil koste i varme, el og vand. 

De fleste kender faktisk energimærket et andet sted fra. Energimærket på boligen, minder faktisk meget om det energimærke, som du ofte ser på hårde hvidevare. Dette er fordi begge mærker er lavet af energistyrelsen. 

Energimærket er også en super god indikator for dig, der vil øge værdien af din bolig. Et dårligt energimærke er et klart tegn på, at du skal foretage en energirenovering. 

Boligens indvendige stand

Som boligejer kan du øge din boligs værdi, ved at være en haj til at passe på boligens indvendige stand. Dette betyder, at du skal være god til løbende at vedligeholde alt det indvendige i boligen. 

Når du skal sælge huset, er det selvfølgelig vigtigt at tørre bordet af, og sørge for at møblerne står skarpt. Dog er det er faktisk ikke det der menes med “indvendig stand”. Når der tales om at vedligeholde boligens indvendige stand, skal du sørge for at følgende er vedligeholdt ordentligt. 

 • Vægge
 • Loft
 • Lister 
 • Evt. stuk 
 • Gulv
 • Døre
 • Dørkamme 
 • Klinker 
 • Skabe
 • Hylder

Det anbefales, at lave en hovedrengøring mindst en gang om måneden. Selvom du måske får flashbacks til din mor der skælder ud, over at du ikke støvsuger under sofaen. Så er det en rigtig god ide, hvis du ønsker at vedligeholde boligens værdi over årene.

Boligens udvendig stand

Boligens udvendige stand påvirker ikke kun din boligs værdi. Den påvirker faktisk også din nabos. Boligens kvarter indregnes nemlig i den enkelte boligs værdi. Derfor gør du ikke kun dig selv en tjeneste ved at vedligeholde din boligs facade, men du hjælper faktisk hele dit kvarter!

Det første en boligkøber ser på huset er facaden. Det siges, at du ikke skal dømme en bog ud fra forsiden, men dette gælder ikke med boliger. Dine facader påvirker din boligværdi i høj grad. 

Du kan vedligeholde din boligs facader på mange måder, afhængigt af hvilken type facade du har. Hvis du har en facade af gasbeton eller mursten, kan det nok godt betale sig at foretage en omfugning, eller blot rense dine vægge. 

Hvis du har ydervægge af træ eller træbeklædning, så kunne en omgang maling eller lakering hjælpe dig med at vedligeholde facaderne. 

Husk: Dine vinduer, vindueskamme, døre og dørkamme er også en del af dine facade. Det er vigtigt at se til disse ting, for det gør boligkøbere også. 

Boligens herlighedsværdi

Før der bliver lavet en endelig vurdering af boligen, bliver der foretaget en vurdering af herlighedsværdien. Herlighedsværdien er en værdi du pålægger alt rundt om boligen, der påvirker boligens funktionelle og æstetiske udtryk.

De største faktorer indenfor herlighedsværdien er: 

 • Havudsigt
 • Sol-,vind- og vejrforhold 
 • Naturskønhed
 • Dyreliv 
 • Stilhed
 • Jagt- og fiskeret

Heldigvis er boligens herlighedsværdi ikke helt udenfor din kontrol. Du kan faktisk lave tilføjelser på boligen, der er rettet mod at øge din boligs herlighedsværdi. F.eks. kan du bygge en solvendt altan, eller fælde et træ eller to, for at forbedre dine udsigter fra boligen. 

Hvad er en offentlig ejendomsvurdering?

Den offentlige ejendomsvurdering er SKATs måde at vurdere din ejendom. Det er vigtigt at vide, at en offentlig ejendomsvurdering ikke tager udgangspunkt i hver enkelt bolig. I stedet bestemmer SKAT din ejendomsvurdering ud fra salgspriser på lignende boliger, i områder der ligner dit. 

Ejendomsværdiskatten og ejendomsskatten bliver bestemt af den offentlige ejendomsvurdering. Derfor er vigtigt at tage hensyn til denne faktor, når du udregner boligværdi. 

Da den offentlige ejendomsvurdering ikke tager udgangspunkt i hver enkelt bolig, kan du som privat ikke påvirke vurderingen.

Træhuse og en opadgående kurv

Prisdannelse på boligmarkedet.

Det kan være svært at finde hoved og hale i det danske boligmarked. For at gøre det mere håndgribeligt at danne et overblik, har SKAT opdelt de faktorer der påvirker det danske boligmarked i tre niveauer. Under hvert niveau findes der er række faktorer. Opdelingen er således:

 • Det overordnede niveau

Herunder: Lønstigningstakt, Renter, Arbejdsløshed og Inflation

 • Mellemniveauet

Herunder: Demografi (primært alder) og kultur i et givent område. 

 • Det lokale niveau

Herunder: Boligpriser i samme område, boligindretning og boligvedligeholdelse. 

Som privatperson er det svært at påvirke boligmarkedet på det overordnede og mellemniveauet. Du ville f.eks. ikke kunne påvirke arbejdsløshed i Danmark i større grad. Det er i hvert fald meget få mennesker som kan. Hvis du til gengæld skal købe eller sælge en bolig, vil du med fordel kunne  analysere de øverste niveauer i boligmarkedet. På denne måde kan du påvirke hvad din bolig er værd. 

Computerbruger med forskellige ikoner der viser noget med boligen

Hvilke renoveringer kan betale sig?

Vi vil alle sammen gerne øge værdien af vores boliger. Dog kan det være virkelig svært at finde ud af, hvilke renovationer der kan betale sig. Heldigvis kan vi hjælpe med dette spørgsmål. i 2014 undersøgte Realmæglerne og Boligone en række renovationer, og hvor rentable de var.

Den overordnede tendens var, at en renovering næsten altid kan betale sig, hvis det du renoverer er gammelt og slidt. 

Forneden ses en liste over de mest populære renovationer, samt omkostningspris, og procentvis forøgelse i værdi ift. prisen på renovationen.  Disse renovationer påvirker hvad din bolig er værd. 

Energirenovering

Som udgangspunkt viser undersøgelserne, at en energirenovering som eks. isolering af loft, hulmursisolering, nye energiruder eller fjernvarme, maksimalt giver boligejerne 10% tilbage af de udgifter de bruger. 

Vi anbefaler stadig en energirenovering, da du sparer en masse penge på varmeregningen i lægden. Så hvis du bliver boende i boligen lidt endnu, kan det klart betale sig med en energirenovering. 

Hvis du er yderligere interesseret i at foretage en potentiel energirenovering. Kan du finde finde relevante artikler andre steder på denne side. 

Nyt køkken

Boligkøbere kigger meget på køkkenets stand. Derfor kan det næsten altid betale sig med et nyt køkken. Undersøgelserne viser faktisk, at boligkøbere foretrækker et nyt og billigt køkken frem for et gammelt køkken.

Hvis du som udgangspunkt laver et køkken til 75.000 kr. får du ca. en 50-100 procents større udbytte ift. udgiften. 

Hvis du vælger at lave et luksuskøkken til 300.000 kr. får du en 20-50 procents større udbytte ift. udgiften.

OBS: Det skal pointeres, at dyrere boliger får mere ud af luksus køkkener. 

Nyt badeværelse

Badeværelset er meget ligesom køkkenet. Det kan ofte bedst betale sig med et billigere badeværelse. Du skal derfor ikke købe en ny luksusbruser til flere hundrede tusind, hvis du ønsker at øge boligværdien. 

Med et badeværelse til 75.000 kr. får du ca. en 50-100 større udbytte ift. udgiften. 

Med et badeværelse til 400.000 kr. får du ca. en 20-50 større udbytte ift. udgiften.

Carport eller garage? 

Det er selvfølgelig billigere at lave en ny carport ift. grarage, men det påvirker ikke boligværdien i sidste ende. Det er rent faktisk garagen du skal vælge, hvis du ønsker at se en markant forskel i boligprisen. Spørg dig selv "hvad er din bolig værd" før du går i gang med en af disse renovationer. 

En carport til 50.000 kr. kan maks. give en 50% større udbytte ift. udgiften.  

En garage, til 200.000 kr. giver normalt en 25-100% større udbytte ift. udgiften.

Udskiftning af vinduer

Boligkøbere kigger også enormt meget på vinduernes stand, før de køber. Hvis vinduerne ikke er i orden, er det typisk at boligprisen bliver påvirket, da de nye ejere selv udskifter dem. 

Det koster normalt 150.000 kr. at udskifte vinduer, og du får gerne en 60-100% større udbytte ift. udgiften.. 

Pudset facader

Her hos Alt om facadearbejde er vi meget glade for pudsede facader, og vi anbefaler klart at gøre det. Det er en super billig og god investering. Specielt hvis du gør det selv. En nypudset facade giver din bolig et unikt og stilrent udtryk, som næsten altid forøger hvad din bolig er værd. 

Hvis du vælger at lave pudsede facader til ca. 100.000 kr., får du en forøgelse på 70-100% af udgiften. 

Renovering af kælder 

En renovering af en dårligt udnyttet kælder, er den renovering på denne liste, der betaler sig bedst.

Mange boligejere har en gammel fugtig kælder, som kun kan bruges til opbevaring. Hvis du vælger at renovere kælderen, få du mange flere kvadratmeter, og du øger din boligværdi med en gevaldig mængde. 

En kælderrenovering der koster ca. 150.000 kr., kan øge boligens samlet værdi med 25-200%, afhængigt af hvor godt kælderen er udnyttet før renoveringen. 

Der er mange faktorer der spiller en rolle, når du skal til at udregne boligværdi. Vi håber at du nu er udrustet til at finde hoved og hale i, hvad din bolig er værd. 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-facadearbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-facadearbejde.dk