blog_image

Efterisolering af ydervæg

Læsetid: ca. 8 minutter 

Vidste du, at en efterisolering af ydervæggen kan øge din boligs energieffektivitet med 30%? I hvert fald hvis din bolig er mere end 20 år gammel. Her bør du overveje at lave en efterisolering, eller erstatte din nuværende isolering.   

I dette indlæg står der info om isoleringsmaterialer, isoleringsteknikker. Derudover får du vejledning til hvordan du kommer i gang med at isolere din bolig. 

Billede af mand der laver efterisolering

Hvordan laver du udvendig efterisolering af ydervægge?

Du isolerer en ydervæg udefra, ved at tilføje et ekstra lag isolering på mur. Det næste vil herefter være at tilføje en ny facade. Du kan også godt efterisolere en ydervæg indefra, men det er en historie til en anden gang. 

Som udgangspunkt skal en ydervæg af mursten have et lag af isolering på 20 cm. En ydervæg af let materiale (træ), bør mindst have 30 cm isolering.  

Der er en række måder at isolere ens ydervægge på. Den typiske metode er at tilføje et træskelet til dine ydervægge. Bagefter fylder du skelettet med isolering, og til sidst dækker du isoleringen med brædder eller plader. Du kan derefter pudse pladen, hvis du ønsker mere isolering.

Der findes også teknikker hvor du dropper skelettet og beklædningen. Til disse teknikker, ville du ofte bruge mineraluld isolering og derefter påsætte puds direkte på mineralulden. 

Udvendig isolering med flamingo

Isolering med flamingo

Der findes en række materialer, du kan bruge til isolering, og flamingo er en af disse.

Flamingo er fugtafvigende, og er meget let at arbejde med, da flamingo ikke vejer ret meget. Derudover er flamingo en af de mest bæredygtige materialer, du kan bruge til isolering. Det skal dog nævnes, at flamingo er dyrere end traditionelle isoleringstyper.  

Før du vælger materiale til isolering. Skal du overveje tykkelsen på dine ydervæggen, og hvilken materiale ydervæggen er lavet af. Da dette påvirker væggens isoleringsevne meget. 

Hvilke andre materialer kan du bruge til isolering? 

Som udgangspunkt kan du også anvende mineraluld til isolering. Denne isoleringstype har en høj isoleringsevne, og den er let at tilpasse. Selvom mineraluld er let at tilpasse, skal du bruge handsker når du arbejder med det, for ellers bliver din hånd revet op af små glasskår. Derudover kan mineraluld ikke afgive fugt, som ellers er godt imod skimmelsvamp i huset.

Hvis du ønsker en mere fugtafvigende isolering, kan du bruge EPS. EPS er en super god langtidsløsning, da EPS ikke mister volumen. Dvs. at EPS ikke skrumper over tid. Der er dog også nogle ulemper ved EPS. EPS kan brænde, og er faktisk selvtændende ved 400 grader. Derfor skal EPS brandsikres. 

I modsætning til EPS kan perlit ikke brænde. Perlit anvendes næsten kun til hulmursisolering. Det er let at håndtere, og anbefales derfor til dig, der ønsker at foretage en hulmursisolering selv. 

Hvis du skal til at gå i gang med at efterisolere en trævæg, anbefales det at du bruger træfiber som isolering. Træfiber er bæredygtigt, da det let nedbrydes for naturen. 

OBS: Du kan ikke bruge træfiber til at isolere en ydervæg af mursten eller gasbeton. 

Hvordan laver du tynd udvendig isolering?

Er din bolig velisoleret i forvejen?Ønsker du stadig at mindske din varmeregning yderligere? Så kan du med fordel isolere dine ydervægge med en tynd form for isolering. 

Det er ikke alle boliger der er egnet til et tykt lag af isolering. Hvis du har en lille tagudhæng, er der simpelthen ikke mulighed for at udvide vægtykkelsen yderligere. Derfor kan du med fordel tilføje et tyndt lag isolering. 

Mineraluld og puds er en fantastisk løsning til dig, der ønsker et tyndt lag isolering. Hvis du er lidt handy, og er i stand til selv at tilføje isoleringen. Kan du med fordel vælge denne løsning. Det er let og håndgribeligt at tilføje mineraluld og puds på dine facader. 

Hvis du har en gasbeton-eller murstensydervæg, kan du også vælge at omfuge dine ydervægge. Ved omfugning erstatter du den gamle mørtel med noget nyt. Omfugning optimerer din ydervægs isoleringsevner, og giver dine facader et flot udtryk. 

Du kan også tilføje et lag puds direkte på dine facader. Ved at gøre brug af denne teknik, giver du din bolig et ny udseende. Samtidig med, at du optimerer din facades isoleringsevne. Ved at isolere din bolig yderligere, mindsker du også din varmeregning. 

Du får selv lov til at bestemme hvordan overfladen skal se ud når du pudser en væg. Læs mere  om Vandskuring af hus, og få mere info om puds på ydervægge. 

Udvendig isolering af kælderen

Isolering af sokkel

En sokkel er den nederste del af dine ydervægge. Soklen ser ofte anderledes ud i forhold til resten af ydervæggen. Det er en god ide at tage særlig hensyn til denne del af væggen. Ved at isolere din sokkel, får din bolig et bedre indeklima samt lavere varmeregning. 

Hvis du efterisolerer en ydervæg, bør du også efterisolere din sokkel. Det forstærker effekten af isoleringen da kuldebroen, der er fra soklen og op i bygningen, brydes. 

Du starter processen ved at grave ud ved soklen. Du må aldrig grave dybere ned, end fundamentets underside. Her skal du også være opmærksom på alle indgående og udgående ledninger, når du graver ned. 

OBS: Det kan være nødvendigt at lave et omfangsdræn. Et omfangsdræn sørger for regnvand og lignende siver videre ned i undergrunden fremfor at sive ind i huset.

Før du starter med at isolere soklen/kældervæggen, skal du sørge for at overfladen er jævn. Brug mørtel for at jævne overfladen. Du kan nemt komme ud for, at du skal fjerne beton, eller lignende fra overfladen. 

Du starter isoleringsprocessen ved at tilføje isolering op til jordoverfladen, hvorefter du fylder drænvenligt materiale i udgravningen. Dette skal gøres for, at regnvand ikke presser for meget på isoleringen. 

Husk at sørge for at terrænet har fald væk fra huset. Dette gøres for at lede vand væk fra din bolig. Tilføj evt. en inddækning af tagpap ved facaden, for at lede vandet væk fra huset. 

Når du har gjort alt det overstående, kan du tilføje isolering på soklen over jordoverfladen. Efter dette, skal du pudse isoleringen og tilføje armeringsnet. Til sidst tilføjer du endnu et lag puds ovenpå armeringsnettet. 

Bare en lille opdeler

Det kan ofte betale sig at efterisolere din bolig. Dog er det er ikke alle der er handy nok til at klare det selv. Tit og ofte kræver en efterisolering specielle værktøj, og mange års erfaring

Overvejer du en efterisolering af ydervæg, og mangler du hjælp til at finde en fagmand?

Klik her for at finde en fagmand

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-facadearbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-facadearbejde.dk