blog_image

Dårligt indeklima | Få et rart liv indenfor

Læsetid: 5 minutter

Påvirker dårligt indeklima din dagligdag? 

Dårligt indeklima kan næsten føles som den rene tortur. I dette blogindlæg dykkes der ned i dårligt indeklima, for at finde svar på alle dine spørgsmål. Læs videre for at blive klogere på dårligt indeklima.  

Der vil i dette indlæg blive besvaret følgende spørgsmål: 

Mand i dårligt indeklima

Hvad er indeklima? 

Som beskrevet i introen er dårligt indeklima altså ikke nogen joke. Indeklima er det vi kender som indendørs klima. De fleste danskere opholder sig indendørs 80-90% af tiden. Så det er vigtigt, at indeklimaet er i orden! 

Der er mange forhold vedrørende indeklima. De forhold der hyppigst ses er : 

  • Temperatur
  • Luftkvalitet
  • Fugt og mikroorganismer 
  • Dagslys og andet belysning 
  • Akustik i rummet
  • Støj 
  • Luftfugtighed
  • Statisk elektricitet 

Disse forhold er alle samme fysiske. Der findes også en række forhold, som kan bidrage til et dårligt psykisk indeklima. Stress er en af de forhold, som oftest dukker op på en arbejdsplads eller derhjemme. Stress kan lede til mange fysiske lidelser, som kan påvirke dit helbred i længden. 

Konflikter påvirker også det psykiske indeklima i et rum. Vi har alle sammen oplevet hvor anspændt der kan blive i et rum, hvis der har været konflikt mellem nogle i rummet. 

Det er super akavet og ubehageligt. Derfor er det vigtigt at have en åben og sund dialog med folk. 

Alle er forskellige, og derfor er det vigtigt at tage højde for individet, når der skal indrettes efter indeklima. Folk kan have personlige præferencer ift. lys, støjniveau og temperatur. Så det er altid en god ide at høre fra dem du deler rum med, om de føler sig tilpas. 

Et godt indeklima er ofte resultatet af en velovervejet planlægning af et givent rum. Det er altid en god ide at tage højde for vedligeholdelse, indretning og lokalets udformning. De fleste rum har en slags funktion. Overvej derfor om du indretter efter funktionaliteten i rummet. 

OBS: Det er altid godt at vide, om et rum skal være egnet til børn eller voksne. 

Hvad skal luftfugtigheden være indendørs?

Fugt indendør, skimmelsvmap

Vidste du at 6/10 hjem har for høj luftfugtighed? Luftfugtighed kan lede til skimmelsvamp, som kan lede til seriøse sundhedsproblemer. Luftfugtighed kan også lede til hovedpine og træthed hos dem der bor i hjemmet. 

Luftfugtighed kan gå ud over dine børn. Børn der vokser op i et hjem med for høj luftfugtighed, har nemlig øget risiko for at udvikle astma. 

For at undgå for høj luftfugtighed, anbefales det, at du følger disse råd: 

 

Luft ud jævnligt

Vidste du, at en familie på fire afgiver ti liter vand om dagen? Dette vand bliver afgivet fra kroppen via sved osv. Vandet ender tit på væggene eller gulvet. Herfra bliver vandet til fugt, og sådan får du en alt for høj luftfugtighed i hjemmet. Så husk at lufte ud, og tørre både vægge og gulve jævnligt.

 

Undgå at tørre tøj indenfor. 

Det er vigtigt at sørge for, at kilden til fugten er begrænset. Dvs. at du, hvis muligt, skal tørre dit våde vasketøj udenfor, eller i et rum hvor folk ikke færdes tit. Hvis du skal tørre tøjet indendørs, anbefales det, at du åbner vinduerne mens du tørrer tøj. 

 

Husk at opvarme alle rum

Alle rum i et hjem skal helst være mindst 17 grader året rundt. Hvis dette ikke er tilfældet, kan der komme fugt. Hvis ikke du husker at lufte ud i alle rum, bliver fugten kondenseret til vand, som optages i tapet eller lignende. Denne proces kan i sidste ende lede til skimmelsvamp. 

 

Mål fugtigheden

Fuldstændig på samme måde som med temperatur, kan du måle luftfugtigheden i et rum. Dette gør du med et hygrometer. Luftfugtigheden måles procentvis i RF (relativ luftfugtighed). I denne skale er 100% hvor dug bliver til vanddråber. Et hjem med god luftfugtighed skal ligge mellem 40-45% RF.

 

Forhør en fagmand

Hvis du er tvivl om der er godt eller dårligt indeklima hos dig, bør du kontakte en fagmand. Hvis du fortsættende har fugtproblemer i hjemmet, skal du også kontakte en fagmand

Klik her for at finde en fagmand

 

Hvad er dårligt indeklima i hjemmet?

Dame der lider af dårligt indeklima i hjemmet

Dårligt indeklima kan beskrives på mange måder. Det er igen op til individet, om de synes et rum er behageligt at være i. Generelt er temperatur, støj, og lys de ledende årsager til dårligt indeklima.

Mht. temperatur er den ideale indendørstemperatur mellem 18-21 grader. Du skal være sikker på at dig, og dem omkring dig er enige, om hvilken temperatur der er bedst. 

Akustik i et rum påvirker støjniveauet meget. Hvis der er højt til loftet, kan det være en ide at indføre nogle lydisolerende møbler i rummet. Generelt siges det, at et tomt rum har dårligt akustik. Så for at få en god akustik i dit hjem, skal du have rigeligt med møbler.  

OBS: Konstant støj i alle størrelser kan nemt lede til stress. 

Lys er særligt vigtigt for at trives godt i hverdagen. Hvis du ikke får nok sollys, kan du risikere at udvikle en depression. Sørg derfor for at solen kan trænge igennem vinduer, og at du nemt har mulighed for at komme udenfor og få frisk luft. 

Som du nok ved, udånder mennesker Co2 og indånder ilt. For meget Co2 i et rum, kan skabe et dårligt indeklima. Luftkvaliteten er tit påvirket af bygningens ventilationssystem, og hvor ofte der luftes ud.

Husk: Luft altid ud når der bruges skadelige kemikalier. Rengøringsmidler skader nemlig luftkvaliteten mest. 

 

Hvad er dårligt indeklima på arbejdspladsen?

Afrodansker lider af dårligt indeklima på arbejdspladsen

Hjemmet minder selvfølgelig meget om arbejdspladsen, og indeklimaet skal passes begge steder. Der er dog stadig nogle faktorer på arbejdspladsen, som du ikke finder derhjemme. 

Sygdomme kan nemt sprede sig på en arbejdsplads. Derfor er det vigtigt, at de syge bliver hjemme, imens de raske arbejder videre. 

Når folk taler i telefon, kan det virke meget støjende på en arbejdsplads. Det kan være virkelig irriterende at høre folk snakke i telefon. Årsagen til dette, er at du kun kan høre halvdelen af samtalen. Ens hjerne er simpelthen for nysgerrig til at håndtere sådan en situation. Hvis telefon snak er et problem, anbefales det, at anskaffe et lydisoleret rum, hvor der kan snakkes i telefon. 

Som førnævnt er det altid vigtigt at lufte godt ud. Frisk luft er sundt for hjernen, og det hjælper meget på koncentrationen. Undgå et dårligt indeklima ved at lufte ud, og tænk over indretningen af alle de rum du færdes i. 

No Record Found.
Add a Comment
Navn*
Email*
Vedhæft billede
Kommentar*
Indsæt verifikationskode
Altom-facadearbejde.dk bruger cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målretning af annoncering. Denne information deles med tredjepart. Hvis du klikker videre på sitet, accepterer du vores brug af cookies og vores generelle vilkår og betingelser (kan læses her).

Om Altom-facadearbejde.dk